Somatische klachten voorbeelden | Jo-La online coaching |TRIP-methode

Wat zijn somatische klachten?

De term somatische klachten wordt veelal gebruikt door huisartsen en specialisten. Ook komt het voor in rapporten en/of evaluaties van psychologen, psychiaters ed.

Maar wat zijn somatische aandoeningen nou eigenlijk en wat zijn typische voorbeelden van somatische klachten.

Om dat te weten te komen moeten we eerst weten wat somatisch eigenlijk betekent.

Somatisch betekent letterlijk lichamelijk. Het is het tegenovergestelde van psychisch. Somatische klachten zijn dus lichamelijke klachten.

Een stapje verder is een somatisatiestoornis.

Een somatisatiestoornis is een stoornis waarbij een persoon veel verschillende lichamelijke klachten heeft zonder dat hierdoor de reguliere zorg een lichamelijke oorzaak voor wordt gevonden. Deze klachten kunnen heel verschillend zijn.

Veel voorkomende somatische klachten zijn maag en darmklachten, seksuele klachten, pijnklachten en neurologische klachten. Maar je kunt ook denken aan, evenwichtsstoornis, gebrek aan energie of verlies van kracht in je spieren.

Ook kun je in je waarnemingen hinder ondervinden zoals niet helder of scherp kunnen zien, oorsuizen, piepen in je oren, tintelingen of een doof gevoel. 

Vaak komen daar door de maanden of jaren heen klachten van spanning, concentratie- en geheugenverlies, slaapproblemen, angst of depressie bij. Zeker wanneer het onverklaarbaar blijft waar de klachten vandaan komen.

Over het algemeen richt de reguliere gezondheidszorg zich op één klacht en hoe deze klacht verholpen kan worden. Hierbij wordt meestal niet gekeken naar de invloed (oude) emoties en aangeleerde overtuigingen op ons systeem.

Wanneer de oorzaak van de klachten niet gevonden of verklaard kan worden, houdt de behandeling in de reguliere zorg vaak op en wordt men met een pilletje of met ‘Leer er maar mee leven’ naar huis gestuurd.

Gerelateerde artikelen:

Heb jij het e-Book TRIP al gelezen?

Schrijf je  in op mijn maillijst voor tips en tricks over meer innerlijke rust en je krijgt het TRIP e-Book van mij kado.

         

      

De TRIP-community is mijn Facebookgroep, waar ik veel inspiratie, tips en tricks deel.

Ik zou het supertof vinden wanneer je je aanmeldt. Zie en spreek ik je daar?

Liefs, Jolanda