Stress en lichamelijke klachten | Jo-La coaching | TRIP-methode

Bestaat er een verband tussen stress en
lichamelijke klachten?

De echte kern van de relatie van stress en lichamelijke klachten. 

Bestaat er überhaupt een relatie tussen stress en lichamelijke klachten?

 

Deze vraag durf ik volmondig met ‘ja’ te beantwoorden.

 

Ik weet bijna wel zeker dat jij, diep in jezelf, hetzelfde antwoord zult geven, want het is een algemeen maatschappelijk ‘aangenomen feit’ dat stress gezondheidsklachten veroorzaakt.

Misschien herken je jezelf wel in stres gerelateerde klachten zoals; vermoeidheid, hoofdpijn, depressieve gevoelens, opgejaagd gevoel, onrust, niet gelukkig zijn, weinig energie, maagklachten, slapeloosheid, nek- en rugklachten, verminderde weerstand, sneller geëmotioneerd of reageren vanuit je emotie. 

De vraag is echter, is de stress zelf de aanleiding van je klachten, of ligt hier een diepere laag onder en moet je wat verder kijken dan je neus lang is? 

Om die vraag te kunnen beantwoorden neem ik je graag mee naar mijn kijk op stress.

De dikke van Dale geeft de volgende uitleg aan stress;

        stress (de; m)

       1

       aanhoudende geestelijke druk; = spanning

 

Stress is dus een mentale druk die blijvend is en die spanning geeft in je dagelijks leven.

Een prima omschrijving waar we verder niet veel informatie uit kunnen halen. 

Dus ja, we moeten wat verder kijken dan onze neus lang is. Want waar wordt stress door veroorzaakt? 

Wanneer je deze vraag op een gemiddelde zaterdag in de winkelstraat zult stellen zal je de volgende antwoorden horen;

  • geldzorgen
  • problemen in je relatie
  • werk
  • zorgen over je kinderen of naasten
  • niet goed genoeg zijn
  • een nare gebeurtenis beleefd hebben
  • lichamelijke klachten 

Dat brengt ons al een stap verder. Veel mensen zullen hier stoppen en het gevoel hebben dat ze de oorzaak van hun mentale en dus hun fysieke klachten hebben gevonden. Want ja, wanneer jij je constant zorgen maakt over hoe je de maand rond komt en of je genoeg boodschappen kunt halen voor je gezin, dat levert uiteraard heel veel stress op.

 

Toch is dit het punt waarop ik nog een stap verder ga. Want wat is de oorzaak van jouw geldproblemen?

Hoe kan het dat je elke maand net te kort hebt? 

Waarom heb je problemen in je relatie? Wat maakt dat jij niet goed genoeg bent? Waardoor ontstaan de problemen op je werk?

Komt het omdat jij door een scheiding in geldnood terecht bent gekomen? Ligt het aan die manager op je werk die de taken maar niet goed verdeeld? Of omdat je partner je maar blijft kleineren? Als je heel eerlijk bent zal je in je antwoord op deze vraag bij jezelf uit moeten komen.

Want jij bent uiteindelijk verantwoordelijk voor jouw gedachten, voor wat jij wilt in dit leven, voor wat je voelt en hoe je reageert op wat een ander zegt of doet. 

Wanneer jij geen verandering brengt in jouw uitgavenpatroon of de gedachten en gevoelens die je hebt over geld, zal je altijd geldzorgen blijven houden.

Ga jij het gesprek met je manager niet aan, of ga je niet op zoek naar een andere baan zal je altijd ontevreden blijven op je werk.

Als jij in die foute relatie blijft, of niet uitspreekt wat het is wat er echt in je hart leeft zal je nooit die leuke relatie krijgen waar je zo naar verlangt. 

 

Allemaal zijn we ‘belast’ met aangeleerde overtuigingen. Uit je opvoeding, door je omgeving, uit je eigen aannames. Wanneer we leven volgens deze aangeleerde overtuigingen i.p.v. leven naar dat wat we ten diepste willen, ontstaat er frictie in je systeem. 

En die frictie die je voelt is stress. 

Als je niet goed luistert naar wat het is wat jij echt wilt en je niet wilt kijken naar hoe jij omgaat met je emoties en dat stemmetje in je hoofd, gaat je lichaam reageren op de frictie die het voelt. 

Ze wil je waarschuwen voor wat er niet goed gaat in jouw systeem. Ze geeft een signaal af om je te helpen te werken aan jezelf. 

Maar als je de taal van je lichaam niet verstaat en geen idee hebt wat het eigenlijk echt wil zeggen, leef je er aan voorbij en zal je merken dat je klachten chronisch worden, en je altijd gebukt zult gaan onder onrust, depressieve gevoelens en een allesoverheersende vermoeidheid.

Dus ja, er is een relatie tussen stress en lichamelijke klachten

Maar het betere nieuws is dat er een oplossing voor is. Werken aan de kern van het ontstaan van je problemen. Deze kern ligt in jezelf.

Doorbreek je patronen en oude gewoonten. Laat het idee los dat er wat van je verwacht wordt en stop met voldoen aan de mening van de ander. Ontdek wie je in diepste wezen bent en leef erna. Je zult merken dat je lichamelijke klachten sterk verminderen of zelfs zullen verdwijnen.

De TRIP-community is een spiritueel platform waar jij je paranormale gaven kan gaan ontdekken en ontwikkelen.

Leven vanuit je natuurlijke spirituele kracht.

Lid worden is GRATIS !